Háttérzene a szalonban: Miért számít, és hogyan válasszuk ki?

2022. dec. 28

A megfelelő háttérzene sok szalonban figyelmen kívül van hagyva, de elengedhetetlen része szinte minden üzletnek. 

A megfelelő háttérzene sok szalonban figyelmen kívül van hagyva, de elengedhetetlen része szinte minden üzletnek. 

A szalon vállalkozásod hátterében játszott zene egy másik marketingforma, amelyen stratégiailag el kell gondolkodni. 

Ha szalonodra gondolsz, számos oka lehet annak, hogy a megfelelő zene lejátszása előnyös lehet ügyfeleid, alkalmazottjaid és bevételed számára!

Ennek ellenére a szalonzene ideális műfajának, hangerejének és tempójának meghatározása bonyolult lehet. 

A folyamat megkönnyítése érdekében összegyűjtöttük, miért fontos a háttérzene a szalonban, és hogyan hozhatod létre a tökéletes pénzkereseti szalon lejátszási listádat.


Ügyfelek

Akár edzel, akár pihenni próbálsz egy hosszú nap után, mindannyian tudjuk, hogy a zene milyen fiziológiai hatással lehet az elmére. Egy szalon vagy gyógyfürdő esetében az élvezet és a kikapcsolódás a cél. 

Az ügyfeleknek izgatottnak kell lenniük a szalon szolgáltatásai miatt, és nyugodtnak kell lenniük előtte, közben és utána is. 

A szalonban játszott háttérzene, egyfajta szórakozás!

Függetlenül attól, hogy ügyfeleid a lefoglalt időpontra várnak, vagy a kiskereskedelmi kínálatában böngésznek, a megfelelő háttérzene szórakoztat és segít eltölteni az időt. 

Amennyiben ügyfelednek pihentető és élvezetes élményben van része, akkor hajlamosabb lesz egy másik időpontot foglalni.

Bevétel

A szalon vendéget ellazító háttérzene kiválasztása kéz a kézben jár a szalon bevételét növelő háttérzene kiválasztásával. A szalonok egyben kikapcsolódást is szolgálják. 

Ne akarj olyan zenét lejátszani, amely megterheled ügyfeleidet, vagy rohanó érzést kelt bennük, különösen egy kezelés során, vagy miközben böngésznek a szalonod ajánlatai közben.

Ugyanez a mentalitás vonatkozik egy élelmiszerboltban vásárló vásárlóra is. Ha a zene gyors, vidám és szabálytalan, az ügyfél sietne megragadni a terméket és minél hamarabb távozni a helyről. 

Ha a zene lassabb és nyugodtabb lenne, az ügyfél időt szánna rá, hogy megtalálja, amire szüksége van, és valószínűleg több pénzt is költene.

Alkalmazottak

Nem titok, hogy a zene javítja a hangulatot és ezzel a közérzetet is. Noha ez megnyugtatja ügyfeleidet, és arra ösztönzi őket, hogy több pénzt költsenek a szalonban, ugyanakkor javíthatja az alkalmazottak hangulatát is. 

Jó hangulat=hó munka!

A legtöbb ember szívesen hallgat zenét egy adott feladat elvégzése közben, és ez alól a szalonban végzett munka sem kivétel. 

A megfelelő háttérzene lejátszásával alkalmazottjaid nagyobb valószínűséggel koncentrálnak, motiváltak és általánosságban pozitív hangulatban lesznek. 

Ezen túlmenően, szalonodban a munkatársaid pozitív gondolkodásmóddal hozzájárulnak a nagyszerű vállalati kultúrához! 

Tipp: Adj lehetőséget alkalmazottjaidnak, hogy segítsenek létrehozni szalonod zene lejátszási listáját!

Márkaépítés

Az emlékezetesség és a személyiség kulcsfontosságú. A szalon versenytársak is háttérzenét fognak játszani, tehát az, amit te játszol, biztosítja, hogy ügyfeleid emlékezzenek RÁD?

A lejátszási listád kiemelkedik?

Mit fog elmondani a lejátszási listád a szalonod személyiségéről?

A zene egy módja annak, hogy művészileg kifejezd önmagad, és ahogy a saját lejátszási listád az ízlésed és érdeklődési köreidet gyűjti össze, ugyanúgy az a lejátszási lista is, amelyet a szalon vállalkozásod számára készítesz. 

Ha szeretnéd, hogy ügyfeleid ismerjék szalonod személyiségét és azt, hogy milyen üzenetet próbálsz közvetíteni, az általad választott háttérzene a megfelelő módja mindezeknek!

Amit figyelembe kell venni a háttérzene kiválasztásakor

Napszak

Mozgalmas szombat ebéd után, vagy lassú és csendesebb hétfő reggel? 

A szalonzene megszervezése során az egyik legegyszerűbb dolog a szalon forgalmának megszervezése, és ennek megítélésére általában a napszak jó módszer.

Ügyfél típusa

Bár nem akarsz sztereotípiákat alkotni, a használandó lejátszási lista kiválasztásakor, ha gyorsan számba veszed, hogy ügyfeleid milyen korosztályba esnek, az segíthet a döntésekben. 

(Például egy jelenlegi popállomás a 80-as évek végi rock dzsemekkel szemben!)

Aktuális trendek

Végül, mely dalok és műfajok a legnépszerűbbek jelenleg? Végső megoldásként soha nem rossz ötlet az aktuális slágereket lejátszani.

Törvényességi problémák az üzleti háttérzenével

Amikor végre létrehoztad a megfelelő lejátszási listát/lejátszási listákat szalonod háttérzenéjéhez, még egy utolsó dolgot kell figyelembe venned, mielőtt elindítod a lejátszást. 

Ahhoz, hogy szalonodban olyan zenei platformot használhass, mint a Spotify vagy az Apple music, nyilvános előadási licencre (PPL) lesz szüksége egy előadói jogokkal foglalkozó szervezettől. 

Még akkor is, ha az Apple Music-on vásárolnád meg a zenét, csak kereskedelmi környezetben, PPL-lel lehet lejátszani. 

Annak érdekében, hogy szalonodat ne pereljék be szerzői jogok megsértése miatt, fizesd ki a szükséges licencdíjat, és szerezz engedélyt egy jogi szervezettől. Utána szalonod szabadon játszhat zenéket!

Kulcsszavak a szalonban

  1. A vállalkozása hátterében játszott zene egy másik marketingforma, amelyen stratégiailag kell gondolkodni.
  2. A megfelelő háttérzene kiválasztása a szalonban segítheti alkalmazottjaid, ügyfeleid, bevételeid, márkád és általános márkaimázsát.
  3. Néhány dolog, amit figyelembe kell venni, amikor kiválasztod a megfelelő háttérzenét szalonodban: a napszak, az aktuális ügyfél és a népszerű zenei trendek.

További szalon cikkek

0 hozzászólás